Acidul hialuronic – nelipsit in drumul catre tineretea fara batranete a pielii
Ce este acidul hialuronic
Acidul hialuronic este o componenta prezenta in mod natural in tesutul conjunctiv al pielii si are capacitatea de a atrage si de a lega chimic foarte multe molecule de apa ( aproximativ de 1000 de ori greutatea sa ). Prin aceasta proprietate, acidul hialuronic mentine volumul, elasticitatea si hidratarea tesutului cutanat.
Daca acidul hialuronic se consuma in timp ( de exemplu prin efectul cumulativ, in ani, al RUV, scaderea sintezei la nivel cutanat odata cu inaintarea in varsta) apar pliuri, riduri care in continuare determina modificarea conturului armonios al fetei. De asemenea buzele se subtiaza si apar riduri verticale ( aspect de ,,cod de bare'' )
A aparut astfel fireasca ideea de a inlocui acidul hialuronic ,, consumat '' cu acid hialuronic ,,proaspat'', de sinteza.
Acidul hialuronic injectabil este produs in laboratoare si face parte din categoria substantelor de umplere ( filleri ). El este un gel steril care este livrat in seringi preumplute. In prezent standardele de productie extrem de ridicate asigura o inalta puritate a produselor pentru a reduce la minim riscurile alergice ale procedurii. Desi caracteristicile principale fizico-chimice ale diferitelor variante de acid hialuronic sunt similare, totusi in functie de zona si de profunzimea injectarii, aceste produse s-au diversificat; unele tipuri care se adreseaza, de exemplu ridurilor foarte fine si superficiale difera de cele care se adreseaza ridurilor profunde, unde este nevoie de mai mult volum si de o densitate mai mare.
Principalele indicatii dermatocosmetice ale acidului hialuronic sunt:
- riduri statice ( care sunt prezente in repaos ):
- ridurile dintre nas si gura ( santurile nasolabiale)
- colturile cazute ale gurii ( denumite ,,liniile marioneta'' datorita aspectului trist pe care il confera figurii)
- ridurile verticale dintre sprancene ( glabela )
In afara exemplelor de mai sus, orice rid poate fi estompat prin injectarea de acid hialuronic.
- conturarea si volumizarea buzelor
- augmentarea pometilor
- reducerea cearcanelor ( atunci cand exista minus de volum )
- estomparea unor cicatrici
La ce se poate astepta o persoana careia i se injecteaza acid hialuronic pentru prima data
Procedura fiind relativ simpla, injectarea acidului hialuronic poate fi realizata in cabinetul dermatologic. Medicii dermatologi care ofera aceste servicii sunt special calificati si antrenati pe parcursul a zeci si sute de ore de cursuri si workshopuri hands-on.
Inainte de procedura, fata va fi demachiata, curatata si o crema anestezica va fi aplicata pe zonele de tratament. Crema anestezica se mentine pe piele 20-30 de minute si asigura confortul pacientului in timpul interventiei. Pentru zona sensibila a buzelor se poate folosi si anestezie injectabila.
Introducerea acidului hialuronic se face lent cu un ac foarte fin, in zona de interes ( sub rid, in buze, in zona pometilor ). Pacientul simte intepaturi / arsuri atunci cand acul este inserat. Pe masura ce gelul cu acid hialuronic destinde tesuturile apre o usoara jena / tensiune locala de scurta durata. Aceste senzatii neplacute sunt diminuate semnificativ prin aplicarea de gheata inainte si dupa injectare.
Intotdeauna la finalul procedurii medicul maseaza zona tratata pentru integrarea acidului hialuronic in tesuturi in scopul unui efect cat mai natural.
Uneori pot fi necesare mai multe sesiuni de tratament cu acidul hialuronic, astfel incat sa se obtina corectia ridurilor sau estomparea cicatricilor.
Riscuri si contraindicatii ale tratamentului cu acid hialuronic
Imediat dupa procedura de injectare a acidului hialuronic, pot sa apara umflaturi temporare, roseata sau mici vanatai. Acestea dispar rapid si se recomanda aplicarea de gheata de mai multe ori pe zi in primele 24 de ore dupa tratament.
Machiajul se poate folosi chiar dupa 12 ore.
Posibilitatea de aparitie a vanatailor este redusa daca se evita perioada menstruala si anumite substante farmaceutice ( aspirina, anticoagulante, vitamina E, ginko biloba ) cu 7 zile inainte de injectarea de acid hialuronic.
Pe termen mai lung pot sa persiste rareori anumite umflaturi ( depind de modul de injectare, dar si de reactivitatea cutanata a pacientului ).
Tratamentului cu acid hialuronic are cateva contraindicatii, si anume: boli cronice decompensate ( diabet insulinodependent necontrolat, insuficiente de organ), boli autoimune, perioada de sarcina, perioada de alaptare.
Cat dureaza imbunatatirea obtinuta cu acid hialuronic?
Rezultatele sunt, in general, de lunga durata ( mai multe luni ) si depind de: zona tratata, tipul si cantitatea de filler folosite, metabolismul cutanat al persoanei, daca este primul tratament de acest fel pentru o anumita zona. Printre factorii importanti care modifica metabolismul cutanat se afla hidratarea ( gelurile cu acid hialuronic isi vor pastra volumul mai mult timp, daca pacientul bea apa suficienta pe parcursul fiecarei zile )si, de asemenea, obiceiul fumatului care scade remanenta acidului hialuronic in tesuturi.
De exemplu, pentru buze, dupa o prima injectare efectul este vizibil aproximativ patru luni, iar daca se repeta procedura, rezultatele se mentin cinci-sase luni, urmand ca dupa mai multe astfel de sesiuni, efectele sunt vizibile chiar pana la un an.
Pentru zone mai putin mobile si la care injectarea s-a facut mai in profunzime, de exemplu, santuri naso-labiale sau pometi, efectele sunt prezente sase pana la noua luni de la momentul primei injectari.
Pentru mentinerea cat mai indelungata a efectelor estetice, se recomanda tratamentul injectabil cu acid hialuronic de intretinere la 3-6 luni.
De asemenea, tot in scopul prelungirii si potentarii efectelor acidului hialuronic, este utila combinarea acestui tratament cu alte injectari complementare: botox ( toxina botulinica ),mezoterapie, fire resorbabile.
Daca doriti tratamente cu acid hialuronic in Bucuresti va puteti programa la Cabinetul Central de Dermatocosmetica Dr. Raluca Iliescu, telefon 0764142120.